Błąd co do wierności małżeńskiej w kontekście jej wykluczenia - Leszczyński, Grzegorz (Ius Matrimoniale, 2023)
Podobnie jak błąd może zdeterminować wolę do braku akceptacji małżeństwa zgodnego z nauką Kościoła, sprawiając wadę konsensu, tak również można bezpośrednio wykluczyć wierność małżeńską pozytywnym aktem woli. Samo zjawisko błędu wchodzi w skład zjawiska symulacji, gdyż w obu przypadkach mamy do czynienia z niezgodnością między wolą a jej zewnętrzną formą wyrazu. Nie oznacza to jednak, iż błąd determinujący wolę nie odróżnia się od symulacji. W przypadku bowiem symulacji następuje pozytywne wykluczenie dobra wierności, w przypadku błędu owo wykluczenie jest nieświadome, czyli bez udziału pozytywnego aktu woli kontrahenta. W tym przypadku ów pozytywny akt woli byłby skierowany przeciwko rzeczywistości, której się nie zna.