Rola biskupa diecezjalnego w procesie skróconym o nieważność małżeństwa - Adamczyk, Jerzy (Ius Matrimoniale, 2023)
Celem artykułu jest nakreślenie roli biskupa diecezjalnego w procesie skró- conym o nieważność małżeństwa. Biskup jest tu jedynym sędzią i nie może tej władzy nikomu delegować. W pierwszej części artykułu ukazano przesłanki dla zastosowania procesu skróconego. W części drugiej przedstawiono elementy formalne konieczne dla wszczęcia procesu skróconego, natomiast część trzecia została poświęcona problematyce biskupa diecezjalnego jako jedynego sędziego w processus brevior.