Incapacitas assumendi (kan. 1095 KPK) w świetle wyroku Roty Rzymskiej c. Da Costa Gomes z 17 lipca 2023 roku - Góralski, Wojciech (Ius Matrimoniale, 2024)
Autor prezentuje wyrok Roty Rzymskiej dotyczący małżeństwa zawartego przez strony 23 sierpnia 1997 roku w jednym z kościołów parafialnych na terenie diecezji sosnowieckiej. Wspólnota małżeńska, nieobdarowana potomstwem, trwała ok. ośmiu lat, po czym mężczyzna wniósł (8 grudnia 2019 roku) do Sądu Diecezjalnego Sosnowieckiego pozew o stwierdzenie nieważności małżeństwa z tytułu niezdolności do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich (kan. 1095, n. 3 KPK) po stronie pozwanej. Po przeprowadzeniu instrukcji dowodowej i dokonaniu pozostałych czynności procesowych, w dniu 12 kwietnia 2022 roku Trybunał wydał wyrok negatywny, od którego powód wniósł apelację do Roty Rzymskiej, gdzie – po uzupełnieniu instrukcji dowodowej – turnus sędziowski c. Da Costa Gomes w dniu 27 lipca 2023 roku orzekł constare de nullitate.