Walor prawny „poważnej niedogodności” w kontekście funkcjonowania nadzwyczajnej formy zawarcia małżeństwa (kan. 1116 KPK): Legal value of „grave inconvenience” in the context of the operation of an extraordinary form of marriage (can. 1116 CIC/83) - Dzierżon, Ginter (Ius Matrimoniale, 2025)
Wywody Autora w tym opracowaniu koncentrują się wokół tematyki waloru prawnego poważnej niedogodności w kontekście funkcjonowania nadzwyczajnej formy zawarcia małżeństwa (kan. 1116 KPK). Zakładając integralną wizję poruszanego zagadnienia Autor rozważył je w szerszym kontekście za który uznał z jednej strony prezentację odpowiedzi organów Kurii Rzymskiej, to jest Papieskiej Komisji ds. Autentycznej Interpretacji Kanonów Kodeksu oraz Kongregacji ds. Sakramentów, z drugiej zaś przebieg prac kodyfikacyjnych nad rewizją Kodeksu z 1917 roku. W kwestii konceptu kategorii poważnej niedogodności wykazał, iż w sensie przedmiotowym odnosi się ona zarówno do świadka kwalifikowanego, jak i nupturientów; współczesna doktryna nie wyklucza także odniesienia do osoby trzeciej. Przymiot poważności niedogodności komentatorzy wiążą zarówno z niemożliwością fizyczną, jak i moralną, utrzymując, iż za wystarczająca należy uznać niemożliwość moralną.