Uwagi Trybunału Roty Rzymskiej do projektu kanonów o przeszkodach małżeńskich z 1975 roku - Borowy, Rafał; Gosiewski, Radosław (Ius Matrimoniale, 2024)
Przedmiotem niniejszego studium są uwagi Trybunału Roty Rzymskiej do projektu kanonów o przeszkodach małżeńskich zawartych w Schema documenti pontificii quo disciplina canonica de Sacramentis recognoscitur z 1975 roku. Projekt ten przewidywał podział norm o przeszkodach na przepisy ogólne, przeszkody wzbraniające i przeszkody zrywające. Odpowiedzi poszczególnych organów konsultacyjnych służyły zespołowi ds. rewizji prawa małżeńskiego do sporządzenia projektu całego Kodeksu prawa kanonicznego zwanego Schematem z 1980 roku.