Posługa obrońcy węzła małżeńskiego na rzecz ochrony ważności małżeństwa w procesie skróconym coram Episcopo - Krakowski, Kamil (Ius Matrimoniale, 2024)
Artykuł koncentruje się na analizie zadań procesowych podejmowanych przez obrońcę węzła małżeńskiego w procesie skróconym przed biskupem o stwierdzenie nieważności małżeństwa. Nowe normy wprowadzone przez papieża Franciszka w 2015 roku nie zmieniły pozycji i charakteru posługi obrońcy węzła. Jego udział w procesie skróconym jest obowiązkowy, ponieważ występuje on jako strona publiczna, której celem jest ochrona sakramentu małżeństwa jako dobra publicznego Kościoła. Zadaniem obrońcy węzła jest przekazywanie, poszukiwanie i proponowanie sędziemu argumentów przeciwko nieważności małżeństwa. Artykuł zajmuje się analizą posługi obrońcy węzła we wszystkich fazach procesu skróconego. Ze względu na uproszczone procedury i szybki tryb postępowania, jego udział w procesie powinien być aktywny, wnikliwy, rzetelny i merytoryczny. Artykuł wskazuje narzędzia prawne, dzięki którym obrońca węzła może właściwie wypełnić swoją posługę w celu ochrony ważności małżeństwa. Ponadto artykuł analizuje kwestię efektywności i skuteczności posługi obrońcy węzła w warunkach i okolicznościach procesu skróconego przed biskupem.