Konkordatowa zasada współdziałania na rzecz obrony i poszanowania instytucji małżeństwa - Poniatowski, Michał (Ius Matrimoniale, 2024)
W artykule jest przedstawiona analiza konkordatowej zasady współdziałania na rzecz obrony i poszanowania instytucji małżeństwa w zakresie polskiego porządku prawnego. W aspekcie komparatystycznym są również przedstawione wybrane normy zawarte w innych konkordatach współczesnych. Analiza dotyczy wpierw określenia stron współdziałania, w szczególności w kontekście możliwości interpretacji rozszerzającej poza same strony tej umowy międzynarodowej. Artykuł zawiera również określenie przedmiotu tego współdziałania, w tym w relacji do aktów normatywnych wyższego i niższego rzędu, w których także zawarto zobowiązanie do współdziałania. Analiza obejmuje również formę współdziałania na rzecz obrony i poszanowania instytucji małżeństwa zarówno w aspekcie bezpośrednim, jak i pośrednim. W zakończeniu zawarte są wnioski ogólne z przeprowadzonej analizy.