Wyrok Sądu Metropolitalnego w Katowicach (c. Sobański) z 10.05.2001 r. z tytułu : 1) błędu co do przymiotu osoby, 2) podstępnego wprowadzenia w błąd, 3) niezdolności do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich (anoreksja) - Sobański, Remigiusz (Ius Matrimoniale, 2002)
Si presenta il testo della sentenza del Tribunale Mertopolitano di Katowice с. Sobański ob errorem circa la qualità („non onstare”), ob deceptionem dolosam („non onstare”), ob inapacitatem assumendi („constare”).