Przyrzeczenie zawarcia małżeństwa. Aspekt prawno-pastoralny. - Adamczyk, Jerzy (Ius Matrimoniale, 2019)
Celem artykułu jest ukazanie zagadnienia przyrzeczenia zawarcia małżeństwa, czyli zaręczyn w aspekcie prawnym w świetle obowiązujących przepisów. W jego pierwszej części przedstawiono kwestię zaręczyn jako inauguracji narzeczeństwa. W drugiej części ukazano problematykę zaręczyn w Kodeksie Prawa Kanonicznego. Część trzecia ukazuje regulację instytucji zaręczyn w wybranych normach prawa partykularnego. Całość artykułu kończą podsumowanie i bibliografia.