Normy komplementarne do Kodeksu prawa kanonicznego z 1983 r. w sprawach małżeńskich Konferencji Episkopatów Stanów Zjednoczonych i Kanady - Adamczyk, Jerzy (Ius Matrimoniale, 2019)
Celem artykułu jest ukazanie zagadnienia wydania przez konferencje biskupów Stanów Zjednoczonych i Kanady norm uzupełniających do Kodeksu prawa kanonicznego w kwestii małżeństwa. Autor przytacza i ocenia poszczególne normy komplementarne wydane przez konferencje episkopatu. Najpierw omawia się normy obligatoryjne, a następnie fakultatywne. Całość artykułu zamykają wnioski i bibliografia.