Dorobek kanonistyki uprawianej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim w przedmiocie materialnego prawa małżeńskiego w okresie międzywojnia (1918-1939) - Dzierżon, Ginter (Ius Matrimoniale, 2019)
W prezentowanym opracowaniu przedmiotem uwagi Autora stała się problematyka dorobku kanonistyki uprawianej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim w przedmiocie materialnego prawa małżeńskiego w okresie międzywojnia (1918-1939). Badając spuściznę materialną na którą złożyły się opublikowane monografie pracowników i studentów tego ośrodka naukowego, prace zbiorowe oraz artykuły dowiódł, iż uczeni ci kategorycznie sprzeciwiali się rządowemu laickiemu projektowi reformy osobowego prawa małżeńskiego, broniąc katolickiej nauki o małżeństwie. Znalazło to w sposób szczególny wyraz w dwóch pozycjach, jakimi były prace zbiorowe: „Małżeństwo w świetle nauki katolickiej” oraz „Rozbiór krytyczny projektu prawa małżeńskiego uchwalonego przez K. K”. Ustosunkowując się do poziomu merytorycznego publikacji Autor wykazał, iż są one oparte na solidnym materiale źródłowych i literaturze przedmiotu. W opinii Autora, na szczególną uwagę zasługują: doktorat Piotra Bobera „Pojęcie tajnej przeszkody małżeńskiej w prawie kanonicznym” oraz praca licencjacka Teodora Benscha „Wpływ chorób umysłowych na ważność umowy małżeńskiej w prawie kanonicznem”. W obu bowiem pozycjach kanoniści podjęli tematykę w owych czasach na wskroś nowatorską wieńcząc wyniki swych badań rzetelnymi podsumowaniami.