Status małżeństw nieważnych z powodu zaistniałej przeszkody lub braku formy kanonicznej w kanonicznym porządku prawnym (kan. 1107 KPK) - Dzierżon, Ginter (Ius Matrimoniale, 2019)
W zaprezentowanym opracowaniu Autor poddał analizie kan. 1107 KPK dotyczącego statusu małżeństw nieważnych z powodu zaistniałej przeszkody lub braku formy kanonicznej w kanonicznym porządku prawnym. Z przeprowadzonych badań wynika, iż jego funkcjonowanie jest wyrazem troski prawodawcy kościelnego o ochronę wymiaru prawnoformalnego węzła małżeńskiego. Wykazał, iż ratio legis tego kanonu jest umożliwienie konwalidacji nieważnego związku z powodu zaistnienia przeszkody zrywającej lub braku formy kanonicznej.