Nieważność czynności prawnej na przykładzie małżeństwa kanonicznego - Bartczak, Adam (Ius Matrimoniale, 2020)
Niniejszy artykuł prezentuje problematykę nieważności czynności prawnej na przykładzie małżeństwa kanonicznego. Punktem wyjścia stały się rozważania na temat małżeństwa kanonicznego jako aktu prawnego. Następnie, omówiona została problematyka nieważności aktu prawnego w prawie kanonicznym. W trzeciej części przedstawione zostały istotne przesłanki, które powodują, nieważność małżeństwa. Są to przeszkody małżeńskie, zgoda małżeńska i forma małżeńska. Na koniec zaprezentowano problematykę samej sankcji nieważności w odniesieniu do małżeństwa kanonicznego. Konkluzja wykazuje, że nieważność czynności prawnej w kanonicznym prawie małżeńskim różni się od koncepcji nieważności w prawie polskim.