"Ne bis in eadem" based on the judgement of the Tribunal of the Rota of the Apostolic Nunciature in Spain coram Carlos Morán Bustos of 15th June 2007 - Kantor, Robert (Ius Matrimoniale, 2020)
W Kościele rzymskokatolickim władza sądownicza stanowi część władzy rządzenia, która zgodnie z kan. 135 KPK dzieli się na władzę ustawodawczą, wykonawczą i sądowniczą. Funkcja sądownicza zawiera się w sądzeniu, czyli w deklarowaniu i aplikowaniu prawa do pojedynczych sytuacji spornych. Władza ta przypisana jest jako własna papieżowi oraz biskupom, natomiast codziennie i praktycznie jest ona wykonywana w Kościele na sposób zastępczy przez osoby i struktury ustanowione na sposób stały do jej sprawowania, czyli przez Trybunały Apostolskie oraz trybunały biskupie. Jednym z takich trybunałów jest Trybunał Roty Nuncjatury Apostolskiej w Hiszpanii zwany Trybunałem Roty w Madrycie lub najczęściej nazywany po prostu Rotą Hiszpańską. Jest to trybunał zasadniczo apelacyjny i został utworzony na mocy przywileju Stolicy Apostolskiej w XVI w. Przedmiotem artykułu jest komentarz do wyroku, w którym kluczowe jest zagadnienie podwójnego rozpatrywania tej samej sprawy.