Orzeczenie w sprawie nullitatis matrimonii – i co dalej? Franciszek do Roty Rzymskiej z okazji inauguracji nowego Roku Sądowego 2021 - Góralski, Wojciech (Ius Matrimoniale, 2021)
29 stycznia 2021 roku, w czasie uroczystej inauguracji kolejnego Roku Sądowego w Rocie Rzymskiej, Papież Franciszek, w czasie audiencji dla audytorów i innych urzędników rotalnych, wygłosił przemówienie. Papież zaapelował do sędziów, aby nie zapominali, że integralne dobro osoby wymaga od nich, aby nie pozostawali obojętni wobec przykrych konsekwencji, jakie może spowodować orzeczenie o nieważności małżeństwa. Ojciec Święty postawił pytanie: Co się stanie z dziećmi i małżonkiem, który nie akceptuje nieważności małżeństwa? Jest bardzo pilne, aby biskupi, sędziowie, proboszczowie i inni duszpasterze dołożyli wszelkich starań, aby pomóc opuszczonym małżonkom i ich dzieciom. Na zakończenie przemówienia Franciszek wyraził uznanie dla pracy Roty Rzymskiej i podziękował emerytowanemu dziekanowi za pełnienie posługi z pełnym poświęceniem.