Kongres Katolików i Katoliczek jako głos w synodalnej debacie o współczesnym polskim Kościele katolickim - Pokorna-Ignatowicz, Katarzyna (Kultura Media Teologia, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie fenomenu ponad dwuleniej działalności Kongresu Katoliczek i Katolików uwzględniające przyczyny jego powstania, sposób działania, cele i sposoby ich realizacji. Szczególna uwaga poświęcona zostanie wypracowanym przez Kongres dziesięciu postulatom, które w ramach procesu synodalnego przekazane zostały władzom polskiego Kościoła. Dowodzona będzie w nim teza, że w odpowiedzi na apel papieża Franciszka o budowanie Kościoła synodalnego, rozproszone dotychczas środowiska polskich katoliczek i katolików przekonanych o potrzebie zmian w Kościele, stworzyły wirtualną platformę debaty oraz podjęły działania, które ich zdaniem są drogą do budowania Kościoła synodalnego w Polsce.