Mechanizmy tworzenia postprawdy w mediach – próba klasyfikacji na wybranych przykładach - Krzeczewski, Kacper (Kultura Media Teologia, 2024)
Głównym celem artykułu jest sklasyfikowanie i omówienie mechanizmów kreowania postprawdy w przestrzeni medialnej. Na wybranych przykładach scharakteryzuję i opiszę funkcjonowanie 10 mechanizmów, które wyróżniłem w trakcie prowadzonych badań. Podzieliłem je na mechanizmy związane z działaniami podjętymi przez nadawcę oraz wynikające z jego zaniechania. Ułatwi to zrozumienie, w jaki sposób te techniki są wykorzystywane w mediach oraz że kreowanie postprawdziwych komunikatów wcale nie musi być intencjonalne. Termin „postprawda” porównam ponadto z takimi pojęciami jak: manipulacja, zwodzenie (ang. deception) czy „wciskanie kitu” (ang. bullshit), chcąc odnaleźć między nimipunkty wspólne i różnice, co pozwoli zrozumieć złożoność problemu również na gruncie semantycznym.