Rany – otwarcie. Wprowadzenie do monografii twórczości Gregory’ego Whiteheada - Kowalska-Elkader, Natalia (Kultura Media Teologia, 2024)
Artykuł skupia się wokół twórczości amerykańskiego artysty radiowego Gregory’ego Whiteheada, ze szczególnym uwzględnieniem wczesnego etapu jego twórczości. Wybraną metodą badawczą jest analiza strukturalno-semiotyczna oraz, jako metoda pomocnicza, analiza specyficzna dla medium. Celem artykułu jest przedstawienie i analiza wybranych dzieł artysty oraz wskazanie ich idiosynkratycznych cech. Kluczowymi pojęciami wykorzystywanymi w analizie są interferencja i entropia traktowane jako elementy strukturalne audycji oraz zabiegi mise en abyme.