Elementy nauczania, instytucjonalizacji i charakterystyki judo w „Judo Kodokan Review” (1950-1969) - Pawelec, Przemysław; Yu, Jong-Hoon; Sieber, Lothar (Kultura Media Teologia, 2025)
Wprowadzenie. Badania judo oraz elementów instytucjonalizacji i charakterystyki judo prowadzone są zazwyczaj z perspektywy historii sportu lub historii kultury fizycznej. Cel. Celem badań są elementy nauczania, instytucjonalizacji i charakterystyki judo, opisane w czasopiśmie “Judo Kodokan Review” wydawanym w latach 1950-1969. Metoda. Zastosowano metodę analizy treści mediów masowych autorstwa Tomasza Gobana-Klasa, analizę systemową z wykorzystaniem programu Atlas.ti oraz jakościową analizę treści. Wyniki. 1) Zagadnienia dotyczące nauczania judo są prezentowane w czasopiśmie na podstawie zarówno materiału tekstowego, jak i ilustracyjnego. Warto odnotować wzrost liczby takich materiałów na przestrzeni omawianych lat, 2) Wyniki przedstawiają relacje między pięcioma zidentyfikowanymi kategoriami, według których prawie wszystkie z nich wystąpiły w czasopiśmie w połączeniu z dwoma lub trzema innymi, 3) Wyniki analizy jakościowej przedstawione na wykresie 3 wskazują na specyfikę relacji między kategoriami tematycznymi związanymi z judo jako sportem i judo jako sztuką walki (Jednak ze względu na ograniczenia narzucone przez ramy autorów tego artykułu, przedstawionych zostanie tylko pięć wybranych wyników). Wnioski. Podczas gdy niektóre aspekty instytucjonalnego rozwoju judo zostały już zbadane przez innych badaczy, nowość tego badania polega na opracowaniu szczególnie interesującego źródła, za pomocą którego można przedstawić instytucjonalizację i międzynarodową popularyzację judo.