Czy muzyka gra jeszcze pierwsze skrzypce we współczesnych koncertach? Koncert jako wydarzenie multimedialne i jako przestrzeń komunikacji kulturowej - Kusto, Justyna; Jaszewska, Dagmara (Kultura Media Teologia, 2025)
Niniejsza praca przedstawia nowe multimedialne formy wydarzeń muzycznych, takie jak mapping, hologramy, silent disco, koncert wirtualny, koncert w rozszerzonej rzeczywistości, oraz łączące te zjawiska formy hybrydowe. Tego rodzaju wydarzenia stały się w Polsce popularne w czasach pandemii, kiedy to koncerty zostały przeniesione do przestrzeni internetu — jednak na świecie jest to już zjawisko znane i opisane w literaturze przedmiotu. Artykuł przedstawia więc wyniki dotychczasowych badań nad koncertami multimedialnymi, a także ilustruje je przykładami z polskiej i zagranicznej sceny muzycznej. W pracy ukazane zostały techniczne uwarunkowania tych innowacji, ale przede wszystkim zmiany, jakie niosą one w dziedzinie odbieranych przez słuchaczy wrażeń. Zmiany te wpisują się w zjawisko tzw. aromatyzacji kultury, polegające na przekształcaniu muzycznych doświadczeń w wyjątkowe przeżycia przez wzmacnianie percepcji muzyczno-wizualnej. Współcześni odbiorcy muzyki wciąż poszukują nowych bodźców i związanych z tym przyjemności, a twórcy starają się sprostać ich oczekiwaniom. W pracy przedstawiono również wyniki badań opinii odbiorców nowego typu koncertów. Pokazują one, że uczestnicy różnie je oceniają zarówno pod kątem dostarczanych przez nie wrażeń, jak również ze względu na ich komunikacyjny i relacyjny charakter. Ważnym wątkiem pracy była również analiza nowych rozwiązań technologicznych pod względem ich wpływu na komunikację kulturową (muzyczną), w tym na relacje między nadawcami i odbiorcami. Badania pokazują, że część słuchaczy pozytywnie ocenia doznania oferowane na tego typu koncertach oraz ich wspólnototwórczy charakter — część natomiast odbiera je negatywnie. Dlatego wydaje się, że swoich odbiorców znajdą w przyszłości zarówno tradycyjne koncerty „na żywo”, jak również zaawansowane technologicznie imprezy multimedialne. To do twórców przekazów należeć będzie decyzja o doborze przy organizacji koncertów odpowiednich praktyk i ewentualnych dodatkowych efektów.