Próba uchwycenia istoty pojęcia godności osoby w kontekście komunikacji medialnej - Bednarska, Maja (Kultura Media Teologia, 2025)
Celem artykułu było zrozumienie istoty wartości, jaką jest godność człowieka i poddanie refleksji jej roli, jaką spełnia w komunikowaniu medialnym. Autorka założyła w tej analizie, że wartość godności człowieka jest wpisana w szeroko pojęty przekaz medialny i że jest wykorzystywana w przyciągnięciu uwagi odbiorcy przez nadawcę medialnego. Aby zweryfikować hipotezę badawczą artykułu autorka tekstu dokonała analizy wartości godności osoby w perspektywie filozoficzno-komunikacyjnej, ukazując jej wymiary, znaczenie, sens oraz możliwości medialnego zagrożenia. Tekst stanowi wstęp i przyczynek do badań bardziej wnikliwych i pogłębionych, jak również koncepcyjnie przygotowuje grunt dla badań empirycznych abstrakcyjnego przedmiotu badawczego jaki jest wartość godności osoby.