Komunikacyjne rytuały Jana Pawła II podczas pielgrzymki do Boliwii w 1988 roku - Flader-Rzeszowska, Katarzyna (Kultura Media Teologia, 2025)
Artykuł poświęcony jest rytuałom komunikacyjnym Jana Pawła II (świeckim, sakralnym, potocznym i okazjonalnym) podczas pielgrzymki do Boliwii w 1988 roku. Skupiono się zwłaszcza na komunikacji niewerbalnej. Głównym pytaniem badawczym jest to, czy komunikacja niewerbalna pomagała nawiązywać relacje z wiernymi, czy dzięki kodom gestycznym i mimicznym Papież przekazywał chrześcijańskie wartości i wzmacniał przesłanie wizyty duszpasterskiej. Źródłem analiz są przekazy medialne, które towarzyszyły wizycie duszpasterskiej, zwłaszcza fotografie prasowe i zamieszczone na kanale Youtube materiały filmowe relacjonujące pielgrzymkę. Wykorzystano metodę analizy zawartości i metodę kontekstualną, interpretując komunikację niewerbalną Papieża w kontekście społecznych i politycznych przemian zachodzących w latach 80. w Boliwii. Jak wykazano, Jan Paweł II rozwijał własny styl komunikacji w ramach komunikacji niewerbalnej. W kontaktach z wiernymi cechowała go tendencja afiliatywna oparta na bliskiej odległości, dotyku i kontakcie wzrokowym. Poprzez jasną komunikację interpersonalną Papież budował wspólnotę i rozwijał osobisty potencjał obu stron wymiany komunikacyjnej. Różnice kulturowe nie stanowiły dla niego bariery w komunikacji interpersonalnej.