Kicz w przestrzeni sakralnej w opiniach internautów – na przykładzie sanktuarium w Licheniu - Stępniak, Krzysztof (Kultura Media Teologia, 2025)
Celem podjętego badania była analiza wypowiedzi internautów na temat bazyliki w Licheniu, która budzi wiele kontrowersji i dyskusji. Jedni uważają ją za najbardziej wzorcowy przykład kiczu religijnego, inni za prawdziwe dzieło sztuki. Jak widzą to użytkownicy internetu wypowiadający swoje opinie na forach internetowych? To zasadniczy problem badawczy i pytanie badawcze podjęte w tekście, który pokazuje zaledwie niewielki wycinek badań autora nad kiczem religijnym. Metoda badawcza: W artykule pokonano przeglądu literatury przedmiotu (ze szczególnym uwzględnieniem opinii projektantki bazyliki oraz oceniających projekt architektów i historyków sztuki), a także przeprowadzono badania netnograficzne, które w ostatnich dekadach coraz częściej są stosowane w medioznawstwie. Wyniki i wnioski: jak dowiodła analiza etnograficzna, opinie internautów na temat tego szczególnego miejsca na mapie turystyki religijnej i kulturowej są podzielone. Wartość poznawcza: wyniki badania dowodzą, że to, co dla jednych jest przejawem kiczu religijnego, dla innych może zyskiwać szczególną wartość religijną i duchową, co zdaje się potwierdzać opinię jednego z badaczy kiczu, że jest on jedynie w oku patrzącego.