Kolor w komiksie – funkcje i perspektywy badań - Sęk-Iwanek, Matylda (Kultura Media Teologia, 2025)
W artykule analizowane są funkcje koloru w komiksie, który należy traktować jako fundamentalny komponent systemu znakowego medium. Z perspektywy mediolingwistycznej autorka proponuje typologię sześciu funkcji koloru: afektywnej, narracyjnej, symbolicznej, diegetycznej, strukturalnej i substancjalnej. Każda funkcja operuje na innym poziomie utworu – od bezpośredniego oddziaływania na emocje czytelnika, poprzez konstruowanie fabuły i znaczeń kulturowych, aż do wymiarów materialnych wydania. Artykuł stanowi przyczynek do pogłębionych badań nad kolorem w komiksie, oparty na przeglądzie teoretycznych ujęć ostatnich dekad. Proponowane są w nim narzędzia badawcze do analiz konkretnych tekstów komiksowych i podkreślana jest konieczność transdyscyplinarnego podejścia.