Analiza multimodalna tekstu ładunku. Przypadek tekstu Szymona Jadczaka z 2022 roku - Iwańczyk, Patryk (Kultura Media Teologia, 2025)
Artykuł stanowi próbę multimodalnej analizy artykułu publicystycznego Szymona Jadczaka pt. Czesław Michniewicz, Lech Poznań i ustawione mecze w tle. 27 godzin rozmów z szefem piłkarskiej mafii, opublikowanego w czerwcu 2022 r. na portalu Wirtualna Polska. Wykorzystano studium przypadku, analizie poddany został komunikat medialny będący – zgodnie z propozycją Magdaleny Ślawskiej – tekstem ładunkiem. Ze względu na ograniczenie objętościowe artykułu uwzględnione zostały wyłącznie relacje pomiędzy kluczowymi składnikami warstwy tekstowej oraz infograficznej.