Obraz kobiety w filmach o PRL - Winiarczyk, Patrycja (Kultura Media Teologia, 2025)
Artykuł prezentuje obrazy kobiet w wybranych filmach fabularnych, których akcja osadzona jest w Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej: Rewers (reż. Borys Lankosz, 2009), Wszystko co kocham (reż. Jacek Borcuch, 2009), Różyczka (reż. Jan Kidawa-Błoński, 2010), Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej (reż. Maria Sadowska, 2017), Bo we mnie jest seks (reż. Katarzyna Klimkiewicz, 2021), Marzec ’68 (reż. Krzysztof Lang, 2022). Wybrane filmy (dobór celowy) reprezentują różne gatunki, a postacie kobiece pełnią w nich zróżnicowane role narracyjne i fabularne. Celem artykułu jest analiza obrazu kobiecych postaci z uwzględnieniem następujących kategorii: cechy fizyczne, cechy osobowości i postawa wobec świata, relacje z mężczyznami oraz role społeczne. Odwołując się do literatury przedmiotu o postaciach kobiecych w kinie oraz założeń medialnego i tekstowego obrazu świata, proponuję autorskie profile kobiet w filmach o PRL: kobieta jako narzędzie w aparacie represji, kobieta rewolucjonistka, kobieta uwikłana w konflikt pokoleń i ideologii. W artykule zastosowano triangulację metod: analizy zawartości oraz metody definicji kognitywnej zaproponowanej przez przedstawicieli tzw. lubelskiej szkoły etnolingwistycznej.