Granice empatii i moralne diagnozy współczesnego świata – studium dyskusji użytkowników polskiego Reddit - Płatek, Paweł (Kultura Media Teologia, 2025)
Punktem wyjścia artykułu jest wątek „Czemu ludzie w internecie nie mają empatii?” opublikowany na subreddicie r/Polska. Za pomocą jakościowej analizy autor bada, jak uczestnicy rozmowy definiują empatię, interpretują jej brak i odnoszą to zjawisko do anonimowości, mowy nienawiści oraz moralnej odpowiedzialności w środowisku online. Wyniki pokazują, że uczestnicy dyskusji przejawiają ambiwalentne podejście do empatii: z jednej strony uznają jej brak za źródło kryzysu komunikacji, z drugiej zaś postrzegają ją jako prawie niemożliwą w pozornie anonimowym środowisku sieciowym. W dyskursie ujawnia się znużenie kulturą cyfrową, w której dystans emocjonalny staje się normą, a obojętność – sposobem przystosowania do nadmiaru bodźców. Studium przypadku r/Polska pokazuje, że empatia w sieci staje się nie tyle emocją, co tematem negocjacji społecznych i refleksji moralnej nad kondycją człowieka w kulturze mediów cyfrowych.