Prasa katolicka ukazująca się w Sandomierzu w latach 1907-2022. Szkic bibliograficzny - Mikosz, Joanna (Kultura Media Teologia, 2023)
Celem tekstu jest zaprezentowanie prasy katolickiej ukazującej się w Sandomierzu w latach 1907-2022. W artykule przybliżono historię czasopism o charakterze katolickim i ich zawartość. Autorka wskazała, że Kościół i skupione wokół niego redakcje katolickie pełniły od zawsze rolę mecenasa nauki i kultury, były też centrum myśli intelektualnej w Królewskim Mieście. Prasa katolicka miała duży wpływ w życie duchowne sandomierzan, kształtowała ich postawę społeczną i religijną, przyczyniała się do rozwoju myśli teologicznej.