Recenzja książki: Marek Prejs, Kalwarie polskie. Perspektywa komunikacyjna, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Seria „Communicare”, Warszawa 2022, ss. 296 - Künstler-Langner, Danuta (Kultura Media Teologia, 2023)
Książka Marka Prejsa pt. Kalwarie polskie. Perspektywa komunikacyjna wprowadza czytelnika w przestrzenie założeń kalwaryjskich, akcentując ich architektoniczny i sakralny wymiar oraz medialne upostaciowania. To pierwsza monografia, która tak szczegółowo i porównawczo omawia te reprezentacje wiary od XVII do XX wieku w perspektywie komunikacyjnej, zabezpieczającej trwanie pamięci kulturowej i religijną tożsamość Polaków. Badacz opisuje kalwarie jako kompleksy pobożności pasyjnej i maryjnej, m.in.: Zebrzydowską, Pakoską, Wejherowską, Pacławską, Krzeszowską, Piekarską i Ujską.