Między powinnościami i społecznymi uwikłaniami. Analiza mediów w serialu Ranczo - Szydłowska, Magdalena; Szczepańska, Paulina (Kultura Media Teologia, 2024)
Artykuł koncentruje się na analizie mediów przedstawionych w produkcji telewizyjnej – w serialu Ranczo. Serial, który nosi znamiona swoistego mechanizmu samoopisu kultury, określa się mianem „polskiej produkcji wszechczasów”. Analizie poddano kolejno lokalną prasę, radio i telewizję. Przybliżono ich rozwój i charakter. Zwrócono także uwagę na ich rolę w życiu społeczności lokalnej. Wyjaśnione zostały także podstawowe pojęcia, niezbędne przy tego typu analizie.