Media Farewell to Pope Francis: The Pope from the End of the Earth Returns to the Father’s House - Hodalska, Magdalena; Buksa, Łukasz (Kultura Media Teologia, 2025)
Artykuł prezentuje wyniki analizy zawartości przekazów medialnych relacjonujących odchodzenie i pogrzeb Papieża Franciszka w Polsce i na świecie. Celem artykułu jest wskazanie głównych motywów narracji medialnych dotyczących „Papieża z krańca świata”. Analiza obejmowała publikacje prasowe, które ukazały się w okresie od 21 do 26 kwietnia 2025 roku (od dnia śmierci Papieża do jego pogrzebu) w internetowych wydaniach polskich dzienników i tygodników, a także uwzględniała główne wątki relacji z pogrzebu Papieża Franciszka w telewizyjnych stacjach krajowych i zagranicznych. Z przeprowadzonej analizy wynika, że kluczowe motywy medialnych narracji obejmują m.in. symboliczny wymiar daty śmierci Papieża, która miała miejsce w czasie Oktawy Wielkanocnej, jego skromność oraz orędowanie na rzecz społeczności marginalizowanych, jego rolę jako budowniczego mostów w czasach kryzysu. Ponadto media, zwracające uwagę na zgromadzenie światowych przywódców na papieskim pogrzebie, podkreślały uniwersalne znaczenie jego przesłania, w tym współczujące wsparcie dla biednych i wykluczonych. Z medialnych relacji wyłania się obraz Papieża, którego wyróżniał niekonwencjonalny styl i spontaniczna więź z ludźmi. Artykuł pokazuje, w jaki sposób media relacjonujące pożegnanie z Papieżem Franciszkiem podkreślały to, jak za pomocą prostych gestów niósł przesłanie miłosierdzia, pozostając do końca blisko ludzi.