Satyryk, polityk, czy przywódca narodu? Wizerunek medialny Wołodomyra Zełenskiego w kontekście rosyjskiej inwazji na Ukrainę w polskich tygodnikach opinii - Rozbicka, Renata (Kultura Media Teologia, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest analiza wizerunku medialnego prezydenta Wołodomyra Zełenskiego w trzech tygodnikach opiniotwórczych, periodykach o odmiennej proweniencji politycznej: „Newsweek Polska”, „Polityka” i „Sieci”. Analizę wyodrębnionego materiału źródłowego przeprowadzono w oparciu o następujący klucz kategoryzacyjny: pozycjonowanie publikacji – pozwalającą ustalić pozycję materiału w tygodniku ze szczególnym uwzględnieniem okładek i działów pisma; wydźwięk publikacji: neutralny, negatywny, aprobatywny, ambiwalentny temat ilustracji: pojedynczy polityk, kilku polityków, grafika, rysunek karykatura; wydźwięk ilustracji: informacyjny, perswazyjny. Analizy materiału źródłowego dokonano z uwzględnieniem zmiennych zależnych czyli kampanii prezydenckiej, pierwszych kilkunastu miesięcy sprawowania urzędu i rozpoczęcia pełnoskalowej agresji Rosji na Ukrainę.