Od estetyki do hiperestetyki: AI action figures jako komunikacyjny akt autoprezentacji cyfrowej - Andruszko, Julia (Kultura Media Teologia, 2025)
Artykuł proponuje wstępne rozpoznanie nowego trendu AI action figures na Instagramie jako formy cyfrowej autoprezentacji, wpisanej w logikę platformy i estetykę feedu (feed aesthetics). Wykorzystano eksploracyjną syntezę jakościową: etnografii wizualnej, etnografii cyfrowej, netnografii oraz koncepcji obrazu usieciowionego (networked images). Badane obiekty wizualne traktowane są jako fenomen charakterystyczny dla tekstu kultury i specyficznego zapisu dokumentalnego – cyfrowego autoportretu. Materiałem badawczym jest studium przypadku postu Agaty Koman oraz bieżące obserwacje szczytu trendu (marzec–kwiecień 2025). Analiza pokazuje, że format generowany multimodalnym promptem ułatwia replikację, homogenizuje przekaz i działa jak „techno-mem” napędzany technologią platformy. Z analizy wynika, że mamy do czynienia z przesunięciem od estetyzacji do hiperestetyzacji: wizerunek staje się wyidealizowanym symulakrum zoptymalizowanym pod kątem widoczności, co pogłębia komodyfikację „ja”. Autorka proponuje pojęcie personal feed vernacular jako roboczą ramę opisu indywidualnego „dialektu” wizualno-narracyjnego profilu, osadzonego w platform vernacular Instagrama, oraz wskazuję możliwe tropy teoretyczne dalszych badań.