Kompetencja komunikacyjna w przepowiadaniu: zasady skutecznej komunikacji homiletycznej we współczesnej kulturze - Marcyński, Krzysztof (Kultura Media Teologia, 2025)
Celem poznawczym niniejszego artykułu jest ukazanie zasad komunikacyjnej jakości głoszenia homilii w kontekście współczesnych wyzwań kulturowych i społecznych na podstawie teorii kompetencji komunikacyjnej, zgłębianej w obszarze nauk społecznych – nauk o komunikacji społecznej i mediach. Do zrealizowana tak sformułowanego celu zastosowano metody: analizy treści i przeglądu literatury przedmiotu: medioznawczej (ze sztuki wystąpień publicznych, autoprezentacji, kompetencji komunikacyjnej) oraz homiletycznej i teologiczno-komunikacyjnej. Według przeprowadzonej analizy materiału badawczego kluczowe elementy komunikacyjnej jakości homilii to: klarowna, niezbyt długa struktura, język dostoswany do odbiorcy, teologiczna głębia, odwoływanie się do doświadczenia i życia odbiorcy, autentyczność głoszącego. Dobrze przygotowana homilia pełni rolę nie tylko formacyjną, ewangelizacyjną czy katechetyczną, ale także komunikacyjną, odpowiadając na estetyczne i kulturowe potrzeby odbiorcy. W tym znaczeniu wartość poznawcza niniejszego artykułu polega na wykazaniu standardów homiletycznych, przygotowanych na podstawie głównych cech kompetencji komunikacyjnej: skuteczności, elastyczności, stosowności. Wytyczne te mogą posłużyć do praktyki kaznodziejskiej lub dalszych badań nad komunikacją religijną, w tym przede wszystkim współczesną sztuką głoszenia Ewangelii.