Znaczenie umów epc dla popularyzacji OZE i efektywności energetycznej w polskim budownictwie mieszkaniowym - Roguska, Zofia (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
Artykuł podejmuje tematykę rozwoju odnawialnych źródeł energii w sektorze budownictwa mieszkaniowego w kontekście realizacji celów klimatycznych UE. Jednym z dotychczas niedostatecznie wykorzystywanych sposobów odpowiedzi na to wyzwanie jest popularyzacja inwestycji w formule umowy z gwarancją oszczędności energii (ang. Energy Performance Contract, EPC) realizowanych przez przedsiębiorstwa usług energetycznych (ang. Energy Service Companies, ESCO), proponowana przez europejskiego prawodawcę. Celem artykułu jest określenie funkcji, jaką w polskim systemie prawnym pełnią – a jaką powinny pełnić – umowy EPC jako narzędzie realizacji celów z zakresu poprawy efektywności energetycznej, a także promocji wykorzystania odnawialnych źródeł energii.