Definicja stanu cywilnego - Słyk, Jerzy (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
Artykuł dotyczy definicji stanu cywilnego w prawie prywatnym i publicznym. W pierwszej części omówiony został dorobek doktryny z okresu przed wejściem w życie ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego z 2014 roku. W części drugiej omówiono definicję legalną zawartą w art. 2 tej ustawy oraz niektóre jej interpretacje. Autor poddaje krytycznej analizie tę definicję, wskazując na jej mankamenty i brak praktycznej korzyści wynikającej z jej wprowadzenia. Argumentacja ta prowadzi do tezy o praktycznej i naukowej użyteczności definicji formułowanej w poprzednim stanie prawnym, ujmującej pojęcie stanu cywilnego w ramach tzw. „wąskiej koncepcji” odwołującej się do kategorii „stanu rodzinnego” człowieka.