Rola psychoterapeutów w szpitalach psychiatrycznych - Dąbrowa, Natalia (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2025)
W artykule przedstawiono znaczącą rolę psychoterapeutów w środowisku szpitali psychiatrycznych w Polsce, których praca obejmuje zarówno wsparcie terapeutyczne, jak i rozwój programów leczenia dostosowanych do potrzeb pacjentów. W kontekście prawnym zaznaczono wprowadzenie zmian regulacyjnych dotyczących wymogów kwalifikacyjnych dla psychoterapeutów. Podkreślono praktykę dostosowywania opieki psychiatrycznej do zmian społeczno-demograficznych, akcentując trend zmniejszania liczby łóżek w szpitalach na rzecz rozwoju opieki środowiskowej. Zasygnalizowano konieczność hospitalizacji w wybranych, szczególnie trudnych przypadkach klinicznych. Wartość terapii poznawczo-behawioralnej (CBT) została wyeksponowana jako metoda zwiększająca efektywność leczenia i skracająca czas hospitalizacji. W konkluzji, zwrócono uwagę na istotę nowych rozwiązań prawnych i podejść terapeutycznych w zapewnieniu optymalnej opieki i bezpieczeństwa pacjentów.