Problem normalności i patologii, koncept kanoniczno-prawny - Kasperowicz, Paweł (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2025)
Zagadnienie nienormalności wiąże się deontycznie z pojęcia pochodnymi, jak chorobą, anomalią, dewiacją, równie niejednoznaczne jest termin przeciwny normalność, którego konotacje, ale nie synonimy, to zdrowie, brak choroby, jakość życia. W obydwu przypadkach, a więc zarówno normalności, jak i nienormalności nauki mają bezpośredni dostęp jedynie do efektów i skutków działalności człowieka, w których zapośredniczona jest jego osobowość, stąd zazwyczaj mówi się o tzw. normalności eksperymentalnej i ta stanowi fundament dla normatywności prawnej społeczeństw, jednakże obiektywne, a nie tylko oparte na zasadzie większościowej ustalenie norm i wzorców społecznych nie byłoby możliwe bez normalności idealistycznej, a więc aksjologii i antropologii, które pozwalają interpretować wyniki ekspertyz biegłych psychologów i psychiatrów.