Prawno-filozoficzne korzenie nadzoru pedagogicznego - od Platona do Frycza Modrzewskiego - Szczepanik, Piotr (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2025)
Korzenie nadzoru pedagogiczny pokazują prawidłowości, które czynią zeń jedno z kluczowych narzędzi polityki oświatowej. Odcisnęły tu swoje piętno m.in. Platońska koncepcja kontroli nad szkołami czy Arystotelesowska idea wymiany i rotacyjności urzędników państwowych. Ważnym czynnikiem stymulującym okazała się też koncepcja szkolnego inspektora, opracowana w czasach późnego średniowiecza. Wszystkie te elementy umożliwiają lepiej umiejscowić to zagadnienie w prawno–filozoficznym kontekście nowoczesnego państwa. Odrębnym problemem w przypadku nadzoru pedagogicznego pozostaje wpływ Andrzeja Frycza Modrzewskiego i jego myśli pedagogicznej, którą decydenci nie od razu przyswoili.