Zatrudnienie osób odbywających karę pozbawienia wolności - wybrane problemy w świetle ustawy, orzeczeń TK, analiz NIK i ustaleń SW - Frysztak, Małgorzata (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2025)
Przedmiotem artykułu jest zagadnienie pracy osadzonych w związku z wykonywaniem wobec nich kary pozbawienia wolności, w tym w szczególności ich zatrudniania. W opracowaniu zostały podjęte zagadnienia wpływu zmian prawa na faktyczne możliwości zatrudnienia osadzonych oraz przyczyn braku ich zatrudnienia. Także zagadnienie możliwości domagania się zatrudnienia przez osadzonych oraz dochodzenia przez nich roszczeń związanych ze świadczeniem pracy. W artykule przedstawione zostały też nieprawidłowości związane z wykorzystywaniem preferencji ustawowych przez przywięzienne zakłady pracy tworzone przy zakładach karnych w celu tworzenia warunków do zatrudniania osób pozbawionych wolności. Ponadto kwestia możliwości zatrudnienia po zakończeniu wykonywania kary pozbawienia wolności.