Przegląd trendów powiązanych z cyfrowymi zielonymi obligacjami wykorzystującymi technologię rejestrów rozproszonych - Gawłowicz, Wiktor (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2025)
Artykuł poświęcony jest analizie trendów związanych z cyfrowymi zielonymi obligacjami wykorzystującymi technologię rozproszonych rejestrów (DLT), w tym blockchain. Autor wskazuje, że zakwalifikowanie obligacji do tej kategorii wymaga jednoczesnego spełnienia standardów zielonych obligacji (np. ICMA Green Bond Principles lub EU Green Bond Standard) oraz ich cyfrowego charakteru, polegającego na rejestracji i obrocie instrumentem w zdecentralizowanym rejestrze. Omówiono proces tokenizacji obligacji, rolę smart kontraktów oraz potencjał DLT w automatyzacji emisji, rozrachunku i raportowania danych niefinansowych, istotnych z punktu widzenia regulacji finansów zrównoważonych. W pracy przedstawiono rozwój regulacji z obszaru finansów zrównoważonych, w szczególności zielonych obligacji, na tle polityki klimatycznej Unii Europejskiej i międzynarodowych zobowiązań klimatycznych. Zaprezentowano przykłady praktycznych emisji cyfrowych zielonych obligacji, m.in. w Hongkongu, przez Europejski Bank Inwestycyjny oraz sektor prywatny, wskazując na zróżnicowane modele prawne i technologiczne. Wnioski podkreślają, że cyfrowe zielone obligacje przestały być jedynie koncepcją teoretyczną i stają się elementem realnej praktyki rynkowej, choć ich dalszy rozwój zależy od ukształtowania spójnych ram regulacyjnych oraz oceny środowiskowego wpływu wykorzystywanych technologii DLT.