Systemy resocjalizacji (Polska i Zachód) w kontekście osób zaburzonych - Dąbrowa, Natalia (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
Artykuł naukowy poświęcony tematyce resocjalizacji z omówieniem czynników świadczących o jej efektywności. Podkreślenie podejścia do tematu przez różnych badaczy. Uwzględnienie oddziaływań resocjalizacyjnych na osobach zaburzonych. Opis i analiza proponowanych oddziaływań resocjalizacyjnych i terapeutycznych w Polsce oraz na Zachodzie. Porównanie tych oddziaływań – Polska i Zachód (USA, Anglia, Niemcy).