Critical assessment of the significance of economic, social and cultural rights in protecting human rights - Matasek, Barbara; Mielniczek, Paweł (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
Kiedy mówimy o naruszeniach praw człowieka, najczęściej przywołujemy prawo do życia, zakaz tortur, wolność religii lub wolność wyrażania opinii. Dlaczego pomijamy prawa gospodarcze, społeczne i kulturalne, takie jak prawo do pracy, edukacji lub prawo do korzystania z dóbr nauki i kultury? Czy postrzegamy którekolwiek z nich jako nasze fundamentalne prawo? Wielu widzi je jako część polityki, poglądów politycznych czy nawet koncepcji państwa dobrobytu. W rzeczywistości prawa gospodarcze, społeczne i kulturalne są, przynajmniej w części, tak samo ważne jak prawa obywatelskie i polityczne. W tym artykule, dokonujemy dekonstrukcji pojęć i ilustrujemy, które z tych praw mogą podlegać drodze sądowej.