Odpłatność za pobyt mieszkańca w domu pomocy społecznej - wybrane problemy orzecznicze w praktyce organów administracji publicznej.: Głos w dyskusji i postulaty de lege ferenda - Wilczek-Karczewska, Magdalena; Maciejewska, Joanna (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
Niniejszy artykuł podejmuje problematykę odpłatności za pobyt mieszkańca w domu pomocy społecznej z perspektywy praktyki organów administracji publicznej. Stanowi on głos w dyskusji, jak również autorki podjęły próbę sformułowania postulatów de lege ferenda. Tematyka opracowania odnosi się do katalogu stron postępowania administracyjnego w przedmiocie ustalenia odpłatności za pobyt mieszkańca w domu pomocy społecznej; algorytmu ustalania opłaty i proporcjonalnej partycypacji osób zobowiązanych w kosztach utrzymania pensjonariusza w placówce oraz obniżenia przedmiotowej odpłatności z uwzględnieniem wysokości dochodów i możliwości osoby zobowiązanej. Praktyka orzecznicza pokazuje, iż doprecyzowania wymaga przede wszystkim katalog osób zobowiązanych do uiszczania przedmiotowej opłaty i kolejności, według której poszczególne osoby będą partycypować w kosztach utrzymania osoby bliskiej w domu pomocy społecznej.