Szwedzki system ochrony zdrowia: kluczowe aspekty funkcjonowania - Aleksandrowicz, Julia (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2025)
Szwecja jest krajem o znacznie większym obszarze niż Polska, ale z dużo niższą liczbą ludności. Organizacja opieki zdrowotnym na takim terenie jest dużym wyzwaniem, zwłaszcza w obliczu wielokulturowości szwedzkiego społeczeństwa i narastającego problemu starzenia się szwedzkiej populacji. Szwedzi organizując swój system opieki zdrowotnej, podobnie jak pozostałe kraje skandynawskie, stawiają na decentralizację i delegowanie zadań do gmin i regionów. Szwecja przeznacza na opieką zdrowotną ponad 10% PKB a zdecydowana większość świadczeń jest finansowana ze środków publicznych. Kluczową rolę odgrywa profilaktyka zdrowotna. Szwedzi mają niewielką liczbę łóżek szpitalnych i koncentrują się na świadczeniach ambulatoryjnych.