Trójwartościowa logika uzasadnionych przekonań - Wesserling, Janusz (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2025)
Artykuł dotyczy konstrukcji logiki przekonań adekwatnej dla wspomagania analizy argumentacji stosowanych w dyskursie racjonalnym, w tym w dyskursie prawniczym. Przytoczona została definicja R. Wójcickiego pojęcia dyskurs. Podane zostały warunki, jakie muszą być spełnione, aby dyskurs mógł być uznany za racjonalny, a także warunki spełnione przez dyskurs prawniczy. Przedstawione zostały założenia trójwartościowej logiki przekonań Ngoc Duc Ho, a także logika LSB3H będąca przekonaniową wersją omawianego systemu. Poza funktorem przekonaniowym CH odnoszącym się do zwrotu „na podstawie logiki Ho podmiot poznający jest pewien, że …” wprowadzony został drugi funktor przekonaniowy, CK. Ze względu na uzupełnianie się korelatów semantycznych wymienionych funktorów, podjęto próbę połączenia ich tak, aby otrzymać funktor przekonaniowy adekwatny dla argumentacji przeprowadzanych w dyskursie racjonalnym.