Rola kuratora do spraw rodzinnych i nieletnich w pracy z podopiecznymi mającymi problem uzależnienia od alkoholu - Czaplińska-Raszka, Elżbieta (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2025)
Problem uzależnień i jego leczenie jest od wielu lat trudnym zjawiskiem w rozwijającej się cywilizacji. Człowiek, mimo że zdaje sobie sprawę z problemu jakim jest nadużywanie środków uzależniających, wpływających negatywnie na organizm, strefę psychiczną, jak i społeczną, sięga po w/w specyfiki. Tymi zagadnieniami i zjawiskami na co dzień zajmuje się kurator sądowy sprawujący nadzór nad osobami uzależnionymi od alkoholu. Celem artykułu jest analiza literatury i aktów prawnych z jednoczesnym odwołaniem się do aspektów psychologicznych co do możliwości sprawowania nadzoru nad osobami uzależnionymi od alkoholu. W pracy zastosowano metodę opisową oraz teoretycznoprawną. Na podstawie dokonanego przeglądu literatury oraz aktów prawnych i statystyk stwierdza się, że nadzoru u osób uzależnionych od alkoholu są realizowane zgodnie z postanowieniem sądu, a w trakcie ich trwania składane są wnioski o zmianę leczenia z ambulatoryjnego na stacjonarne, gdy nadzorowany uchyla się od realizacji zobowiązania sądowego.