Wolność religijna w badaniach naukowych - Pokrywiński, Rafal (LIBERTAS RELIGIOSA Studium interdyscyplinarne wolności religijnej, 2025)
W ostatnich latach prowadzi się intensywne badania nad wolnością religijną. Na świecie i w naszym kraju powstają liczne ośrodki monitorujące i analizujące stan przestrzegania tego podstawowego prawa człowieka. Prowadzi się w nich liczne badania podstawowe, ale szczególny akcent pada na badania stosowane, które mają na celu odkrycie i powiązanie wyników z życiem społecznym, oraz badania wdrożeniowe wprowadzające w życie postulaty oraz opracowane modele konkretnego postępowania. Wynika to między innymi ze wzrostu zagrożenia wolności religijnej w skali całego świata oraz dowartościowania faktu religijności dla kwestii społecznych i ekonomicznych. Chodzi więc o to, by móc korzystać w pełni z tego prawa zarówno w wymiarze indywidualnym, jak i społecznym. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie charakterystyki badań naukowych dotyczących wolności religijnej z podziałem na badania podstawowe, stosowane i wdrożeniowe.