Elementy Duchowości Kapłańskiej jako nauczanie do rozumnej wolności w myśli Josepha Ratzingera – Benedykta XVI - Górka, Jacek (LIBERTAS RELIGIOSA Studium interdyscyplinarne wolności religijnej, 2025)
W artykule wyróżniono najważniejsze aspekty duchowości kapłańskiej, której centrum stanowi Chrystus, Jego nauczanie i misja jaką pozostawił do wypełnienia swoim najbliższym współpracownikom. Poprzez fakt zjednoczenia kapłana z Chrystusem, została zaakcentowana bezwarunkowa zależność jego osoby od osoby Chrystusa Najwyższego Kapłana, która najpełniej wyraża się w tym co Tradycja określiła terminem character indelebilis, a co bezpośrednio przynależy do wymiaru sakramentalnego kapłaństwa. Jego sakramentalność gwarantuje, że każde powołanie kapłańskie nie jest dziełem ludzkim, ale jest darem Pana dla wspólnoty, której zadaniem jest zadbanie o jego właściwe odczytanie. Poprzez sakrament święceń prezbiter uczestniczy w potrójnej misji Chrystusa, której celem jest nauczanie, kierowanie i uświęcanie członków Mistycznego Ciała Chrystusa. Pomocą na tej drodze właściwego realizowania misji kapłańskiej, stanowi dla prezbitera Maryja, która będąc w niezwykle intymnej relacji z Chrystusem, wierna Bogu bezwarunkowo podporządkowała swoją wolę Jego woli. Artykuł powstał głównie w oparciu o liczne wypowiedzi papieża Benedykta XVI zamieszczone w L’Osservatore Romano oraz myśli Josepha Ratzingera zawarte w Opera omnia.