Gospodarowanie odpadami komunalnymi jako zadanie gminy. Wybrane zagadnienia - Popiół, Ewelina ("Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji UKSW, 2023)
Celem artykułu jest wyodrębnienie i analiza zadań gminy w zakresie gospodarki odpadami komunalnymi. Postawione zostaną pytania o zakres i sposoby realizacji wskazanych zadań przez gminę. Ponadto zdefiniowane zostanie pojęcie odpadów komunalnych, a także przedstawiona zostanie ich klasyfikacja. Pozwoli to na sformułowanie wniosków na temat regulacji prawnych wyznaczających zadania gminy we wskazanym obszarze. W publikacji zostanie zastosowania metoda dogmatyczna.